26. oktober 2020

Danmark Spiser Sammen: Kræs, hyg og overrask med denne menu

Hos Rynkeby sætter vi fokus på at sprede madglæde på en ny måde. Vi er i en ny tid, hvor det sociale aldrig har været vigtigere. For mange borgere og patienter kan måltidet være lyspunktet, fordi det er med til at skabe nye fællesskaber og minder.

Hver fjerde dansker savner nogen at spise sammen med. Derfor er en af vinterens store mærkedage Danmark Spiser Sammen-dagen i uge 45. Det er dagen, hvor vi går ”til kamp mod ensomhed”, og hvor vi markerer vigtigheden af at spise sammen med andre.

Vi har alle måtte gentænke måden, vi spiser sammen på, så vi holder afstand uden at miste den sociale kontakt med hinanden. Derfor er der ingen tvivl om, at Danmark Spiser Sammen-dagen i år bliver afviklet anderledes – i mindre grupper og på afstand eller som en "take away-frokostpakke". 

Danmark Spiser Sammen-dagen giver dit køkken en unik mulighed for at sætte temaet på planen, uanset hvordan den afvikles.​

Læs med og få inspiration til, hvad du kan sætte på menuen i uge 45.

Skab variation med sæsonens krydderier

Måltider skal dække de individuelle ernæringsbehov og samtidig øge appetitten. Derfor kan det være en god idé at variere maden, så det sætter mundfølelserne i spil.

Krydderier kan smagsløfte de fleste retter i det salte køkken, så hvorfor ikke sætte årstidens krydderier i smagsformlen?

Brug fx sæsonens top 5 krydderier i dine menuer:

  1. Kanel
  2. Ingefær
  3. Stjerneanis
  4. Nelliker
  5. Kardemomme

Pssst... Vidste du, at en af vinterens populære frugtsmage er appelsin?

Her er 3 krydrede drikke, du kan sætte på planen:

1. Varm æblegløgg

Kombiner eftermiddagskagen med en kop kogende varm alkoholfri æblegløgg. Æblejuice varmes op med rørsukker, hel stjerneanis, hele kardemommekapsler og hele nelliker. Sigtes og serveres med æbletern og lidt tørrede tranebær på toppen.

2. Ingefærshots

Ingefær har en aromatisk, smørende og halsvarmende effekt, der pirrer både næse, tunge, mundhule og svælg.
Kilde: The Flavour Thesaurus.

3. Hot toddy

Rød saft med honning varmes op og garneres med en kvist rosmarin, en kanelstang eller en klementin-skive.

Spisevenlige måltider har den rette konsistens

Det er vigtigt, at kosten har den helt rette konsistens – det gør måltiderne mere spisevenlige. Her kan konsistenstrappen være et kostfagligt redskab.

Den er opbygget ud fra tre relevante niveauer:

  1. Blød konsistens
  2. Gratin- og gelékonsistens
  3. Cremet konsistens

Blød konsistens er første niveau på skalaen. Den bruges til personer, som har normal synke- og tungefunktion, og dermed udelukkende har problemer med at tygge maden, der serveres.

Gratinkost er andet niveau på skalaen. Den bruges til personer, som både har nedsat tyggefunktion og udfordringer med at synke maden. De kan stadig selv bruge tungen til at bearbejde maden sammen med spyt.

Cremet konsistens serveres til personer, som har nedsat synkefunktion men samtidig ingen tyggefunktion. Maden synkes kun ved ren reflekssynkning.

Værsgo: En appetitvækkende menu, du kan sætte på kostplanen

Vi har udviklet to appetitvækkende opskrifter, som du kan sammensætte i en menu:

  • Vegetar One Pot med Chutney og Relish
  • Perlende Æblebrus

Opskrifterne er udviklet til normalkost, småtspisende og til modificeret konsistens til dysfasipatienter. De kan tilpasses til konsistenser og derfor bruges af alle.

Vi håber, at du har fået masser inspiration til, hvordan du kan skabe vinterglæde hos dine patienter og borgere med vores appetitvækkende opskrifter.