18. januar 2021

Fornuftig Januar: Sæt fokus på lette serveringer

Sundhed er i fokus som aldrig før – og særligt i januar. Godt værtskab handler også om at gøre noget godt for andre. I december har vi spist tung og fed mad. Derfor kan det være en god idé at fokusere på lette serveringer. Vi kalder det fornuftig januar.

I dette blogindlæg få du inspiration til Januar-menuen – fyldt med grønne proteiner, der giver velsmag. Menuen er lækker, nærende og serveres med et forfriskende glas ingefærshot.

Inspiration til Januar-menuen

Her er vores bud på Januar-menuen: Rødmarineret vintersalat serveret med Januar-Shot med gnavegrønt.

Januar-Shot med gnavegrønt

Rynkeby Ingefærshot anrettes med gnavegrønt af gulerodsstave og blegselleristave.

Få hele opskriften her

TIP: Skyd morgenen i gang med en kvik-starter Greenie med ingefær: Spinat, banan og Rynkeby Ingefærshot blendes med æblejuice og tilføres evt. et par superbær.

Eller servér råkostjuice. Råkostjuice kan til et stykke stenalderbrød med ristet kål, avokado i skiver og chiafrø udgøre en komplet frokostret. Råkostjuice kan laves på presset rødbede, selleri og æblejuice smagt til med hyldesaft og tilføjet en myntestilk.

Rødmarineret Vintersalat

Vores opskrift på Rødmarineret Vintersalat er perfekt i den kolde vintertid, fordi den indeholder kål. Kål giver en lang mæthedseffekt og er en god kilde til kostfibre og vitamin C.
Kilde: Ole G. Mouritsen, dansk professor ved Københavns Universitet.

Rødmarineret Vintersalat består af snittet grønkål, rød spidskål, kikærter, saftsyltede rødløg og cashewnødder.

TIP: Salaten kan proteindrysses med ”grillede” kikærter og cashew- nødder. Det giver mere mæthed.

Se hele opskriften her

Gør en forskel: Undgå madspild

Du har serveret lækre og nærende menuer, men hvad gør du med resterne? I et moderne køkken skal alt bruges op. Madspild er nemlig en stor klimaudfordring. Det kræver ofte en god portion kreativitet at genanvende, re-tænke og udnytte alt for at minimere madspild. Læs vores 5 reste-tips her.

Har du en stor rest Æbledessert?
Lav en granola med Rynkeby æbledessert, kardemomme, kanel, havregryn, ristede hakkede mandler, græskarkerner, solsikkefrø, lidt salt og chiafrø. Bages i en time ved 160 grader, når ovnen er i gang. Rør undervejs.

Har du en lille rest Æbledessert?
Anret i portionsglas og top med revet ingefær, chiafrø og hakkede mandler efter først til mølle princippet.

Har du en rest Rød Saft?
Spice den op med røde krydderurter som smagssættende dressing til en vintersalat. Brug fx radise karse, rød sennepskarse, rød basilikum eller rød mynte.

Har du en rest Æblejuice?
Lav din egen æbleeddike med gran. Du skal bruge 1 del æblejuice, 1 del hvid lagereddike og et par grankviste eller hel kanel.

Har du en rest Mangochutney?
Brug den i en vintersandwich lagt sammen med brieost, mandelpesto og ristet grønkål.

Læs også disse blogindlæg

Dette blogindlæg er en del af vores kampagne, Værtskab og Vinterglæde. Vi inspirerer til at sprede madglæde på en ny måde, gennem endnu et stærkere værtskab.

Har du endnu ikke læst vores andre blogindlæg ifm. kampagnen, kan du gøre det her:

Vores blogindlæg ifm. kampagnen er sæsonaktuelle, men mange af opskrifterne i blogindlæggene kan med fordel (gen)bruges året rundt.