Jul med Rynkeby

8. oktober 2019

Kan indbydende omgivelser få julemenuen til at smage bedre?

Vi oplever en følelse af harmoni når visuelle indtryk, dufte, lyde og smage går op i en højere enhed. Maden smager simpelthen bedre når alle sanser vækkes. En god spiseoplevelse er samtidig et parameter for mersalg. Derfor giver det rigtig god mening at overveje, om du kan optimere de sanseindtryk du giver dine gæster.

Skab en jul for alle sanser

Julen er en helt unik mulighed for at højne spiseoplevelsen med sansevækkende omgivelser. Med få virkemidler kan du skabe en hyggelig julestemning, som sætter rammen for din servering.

Udnyt rummet omkring dine gæster og iscenesæt julehyggen, så den smitter af på deres oplevelse af maden. Her tænker vi ikke kun på julehjerter, kravlenisser og julemusik. Pynt op med friske grangrene, kogler og mos, som spreder duften af frisk skov, eller gå efter at vække følelsen af traditionel dansk jul med appelsiner, nelliker, kanel eller kardemomme. Det vigtigste er at skabe en skøn duft af jul, som komplimenterer din servering. Forstærk samtidig sanseindtrykket ved at bruge baggrundsmusik eller lyde, som understreger den stemning du gerne vil skabe.

Vigtigst af alt er naturligvis menuen

Tænk også over hvordan du kan forkæle alle sanser, når du menusætter. Smag, konsistens, lyd og duft er alle sansestimulerende og kan bruges til at fremme den gode madoplevelse.

Bær og frugt er ideelle til at skabe balance mellem surt og sødt, til at give et eksklusivt farvespil, fx bordeaux-farvet kirsebærsauce, og til at skabe sensorisk modspil til julens mere fyldige serveringer.

Inspiration til din restaurant, café eller kantine

Kirsebærsauce smager som en drøm på vanilje- eller lakridsbudding – eller på en lækker kanel-cheesecake. Samtidig stimulerer det sanserne både i form af den skønne duft af kirsebær og den kraftige farve, som står i kontrast til de lyse nuancer. Du kan også servere kaffevenlige havregrynskugler rørt med kirsebærsauce, kakao, smør, gryn, kaffe og vendt i brændt kokosmel. Eller du kan blødgøre en rødkålsråkost med kirsebærsauce og servere den til buffetens lune leverpostej.

Ribsgelé giver en alle tiders rød og flot farve på toppen af julens oste, som pålægspynt eller som selvstændig salat til fx appelsinmarineret kød. Du kan også bruge den som basis i konfekt a la havregrynskugler eller du kan vende ribsgeléen i en råsyltet rødkåls-slaw.

Æbledessert kan serveres i lag, fx som en smukt anrettet kardemommevendt triflidessert, eller som tilbehør til julens kålpølse med sennep. Den er også fantastisk til juleklassikeren ”æbleflæsk med bacon”.

Når du er i stand til at skabe harmoni i sanseindtryk – både på tallerkenen og i omgivelserne – kan du i sandhed skabe en sansevækkende og helstøbt spiseoplevelse for dine gæster.