25. april 2019

Rynkeby og De nye officielle Kostråd

Fødevarestyrelsen har for første gang sat fokus på klima i De nye officielle Kostråd. Målet er, at danskerne skal spise mere klimavenligt og bæredygtigt ved at supplere de sunde spisevaner med grøn omtanke og bæredygtig adfærd.

Det er helt i tråd med vores Bær’Dygtig Vækst principprogram – hvor vi med afsæt i frugt, grønt og bær inspirerer til nye køkkenvaner og grøn omtanke i de professionelle køkkener.

Vælg det grønne først

Ifølge artiklen På vej mod en sundere og mere bæredygtig kost, som er udarbejdet i samarbejde mellem DTU Fødevareinstituttet og Fødevarestyrelsen, står den vestlige del af verdenen for ca. en fjerdedel af den samlede klimabelastning pr. person, når det kommer til fødevareforbrug. Hvis vi skal lave om på det, kræver det blandt andet, at vi ændrer på kostens sammensætning:

”Klimaaftrykket er væsentlig større ved produktion af animalske produkter end ved produktion af frugt, grønt, kornprodukter og kartofler, som generelt har et klimaaftryk, der ligger mellem 10-40 gange lavere per kg fødevare end for de animalske produkter.” (Kilde)

For dig, der arbejder i et professionelt køkken, er de grønne prioriteringer med garanti allerede en stor del af din hverdag – både for at vise ansvar på menuen, men også fordi stadig flere gæster efterspørger det. 

Grøn inspiration

Vi byder naturligvis gerne ind, når det handler om at skrue op for det grønne på menuen med ekstra god smag og samvittighed for både dig og dine gæster.

Find sødme i bærrene, syre i citrusfrugterne og umami i tomaterne, når du smagssætter og skaber små sanselige mirakler. Og variér de grønne elementer i dine opskrifter efter lyst og anledning.

Se alle vores opskrifter med frugt og grønt her.

Til sidste dråbe

En anden stor synder, når vi taler kost og klima, er madspild! Det gælder både rester fra tilberedningen i køkkenerne, rester fra menuen og gæsternes tallerkener. Ifølge Fødevarestyrelsen består 36 % af den mad danskerne smider ud af ”frugt og grønt”.

Hos Rynkeby ser vi rester som råvareressoucer – og med most, saft og juice kan du nemt "krydre" dine rester og give smagen et løftSe bare her hvordan en tomatjuice giver et umami-boost, når du koger Otto til frokostmenuen.

Eller læs mere om vores Bær'Dygtig Vækst-princip Næring til Nulspild her.

Læs mere om vores Bær'dygtig Vækst princip-program her ...