23. marts 2021

Hvorfor spiser vi varme hveder på Store Bededag?

Store Bededag er lig med varme hveder. Det er en fridag og det er dagen, hvor mange konfirmationer normalt holdes. Men hvorfor fejrer vi egentlig Store Bededag, og hvorfor spiser vi varme hveder aftenen forinden? Læs med og bliv klog på den over 300 år gamle, danske tradition.

Store Bededag

Over 300 år gammel tradition

Store Bededag hed oprindeligt Ekstraordinær, Almindelig Bededag og blev indført i 1686 af Hans Bagger, professor i teologi og biskop. Store Bededag fejres altid den fjerde fredag efter påske. I år falder helligdagen på den 30. april 2021 (Kilde: Folkekirken.dk).

Bededagen betød, at alle forretninger skulle lukke, og alle skulle faste, indtil gudstjenesterne var afsluttet. Det betød også, at bagerne ikke kunne levere frisk brød, og derfor bagte man hvedeknopper dagen inden Store Bededag. På bededagen blev de lunet og spist (Kilde: Kristendom.dk). Og det er årsagen til, at vi spiser varme hveder i forbindelse med Store Bededag. I dag spiser vi dog hvederne aftenen forinden Store Bededag.

Citronhveder

Værtens bedste Bededagshveder

Store Bededag er en glimrende anledning til at kaste sig ud i hjemmebag! Forkæl med hjemmebagte, damphævede citronhveder med speltkerner og maskmel. Citronsmagen giver syrlighed og friskhed, som spiller godt op til de varme, sprøde hveder med koldt smør.

Speltkerner og maskmel er med til at gøre dem lidt mere sanselige, velsmagende, forkælende og mættende.

Hvederne kan serveres morgen og aften, men vi anbefaler at servere hvederne om morgenen, fx med Rynkeby appelsin- og æblejuice i miniflasker og vores små glasmarmelader. Brug fx glasflaskerne for en eksklusiv fremvisning af juicerne på buffeten eller ved siden af hvederne.

TIP: Fortæl historien om Store Bededag videre til dine kunder og gæster – fx ved at være kreativ med skilte eller skærme.

Se opskriften på citronhveder her!